giovedì 18 ottobre 2012


„Moldoveni in Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor în Italia”

Informația este totul în zilele noastre. Pentru a trăi mai bine într-o societate nouă, avem nevoie să știm unde ne aflăm și cum trebuie să ne comportăm, care sunt drepturile și obligațiile noastre. Un ghid este ca o hartă, este folosit pentru a naviga în teritoriu și te ajută sa câștigi timp, iar în Italia timpul, ca orice altceva, are un cost. Se spune că „timpul înseamnă bani”.

Prezența cetățenilor R. Moldova în Italia este în permanentă creștere, suntem a treia comunitate din Europa de Est, după cea din România și Ucraina. După „Sanatoria” din 2002, la 1 ianuarie 2003 se înregistrau 6.974 moldoveni rezidenți în Italia, la 1 ianuarie 2007 – 55.803, iar la 1 ianuarie 2013  numărul lor era de 150.000.

Acest proiect își propune să răspundă exigenţelor sociale simţite foarte mult în rândul moldovenilor din Italia. Lipseşte informarea primară,  în special a celor angajați 24 ore din 24 în familie, aşa-numitele „badante” dar si pentru categoria colf, baby sitter s.a. Aceste persoane sunt izolate de lume, de realitatea italiană si moldoveneasca. Nu își cunosc drepturile şi suferă pentru că se simt abandonate de Statul de provenienţă şi discriminate de societatea italiană. 

Se simțea lipsa unui ghid care ar informa moldovenii despre cursurile de limbă italiană sau de informatică, despre Centrele de primire, unde pot să mănânce, să se spele sau să doarmă gratis, despre Bisericile prezente in Italia, Ghişeul Unic pentru Imigrare, asistenţa sanitară pentru cetăţenii străini, unde ar putea să ceară Cartela sanitară S.S.N. şi altele. Multe femei moldovence sunt maltratate cu cuvinte, iar deseori şi fizic, de soţii lor. În Italia această categorie de persoane e foarte protejată. Am încercat, prin acest ghid, să furnizăm şi această informaţie, privind centrele unde femeile maltratate ar putea să se adreseze pentru ajutor sau asistenţă psihologică.
La ora actuală, în Italia multe servicii sunt accesibile doar on-line. Am dedicat în acest ghid un mic spaţiu site-urilor Guvernului, serviciilor sociale sau culturale din Moldova, dar, în special, din Italia. Mulți dintre moldovenii prezenţi în Italia, mai ales cei care au ajuns la o anumită vârstă, nu știu să utilizeze calculatorul. Ghidul conține informații despre eventuale cursuri gratuite de informatică de bază.
Publicația este utilă pentru a ghida cititorul în problemele cele mai complicate ale birocrației italiene. În listele complete cu adrese, numere de telefon, fax, e-mail, pagini web, etc., fiecare cititor poate găsi soluții la problemele cotidiene cu care se confruntă aici, departe de baștină și de cei dragi. 

Între comunitățile mai importante ale imigraților în Italia, doar moldovenii nu aveau o publicație de orientare. În cele din urmă, cu participarea financiară a OIM din Chișinău și cu patronajul  Ambasadei R. Moldova din Roma, în 2011 am reușit să realizăm și să distribuim Ghidul în peste 30 de orașe pe întreg teritoriul Italiei, în colaborare cu numeroase asociații din diaspora. Prima ediție,  poate fi descărcată de pe acest site: http://ghidmoldoveniitalia.blogspot.com.

Inițiativa s-a bucurat de succes și la adresa OIM au parvenit mai multe cereri, din partea asociațiilor din alte orașe ale Italiei, precum și din partea Ambasadei Moldovei la Roma, de a reedita ghidul.
OIM a răspuns acestor solicitări și astfel, a doua ediție a Ghidului a fost distribuită ca parte a proiectului „Nimeni nu e singur pe pamânt” in următoarele orase: Veneția, Padova, Treviso, Rovigo, Bologna, Brescia, Reggio Emilia, Torino, Milano, Verona, Parma și la Roma. Detalii pot fi obținute la http://tunuestisingur.blogspot.it.

Cât privește a treia ediție, va aparea la inceputul anului 2014, actualizată și completată, ea va putea fi realizată datorită veniturilor din publicitate, si cu sustinerea gestul generos a unei persoane filantropice din R.Moldova.
Asociația „AssoMoldave” mulțumește tuturor celor care au susținut idea ghidului „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor în Italia”, dar și celor care au contribuit la distribuția acestuia, și anume asociațiilor moldovenilor din Italia.

Tatiana Nogailîc, director și editor al proiectului

http://migratie.projects.deeplace.md/files/elfinder/documents/ORIGINALE_GUIDA%20DEI%20MOLDAVI%20IN%20ITALIA%5B1%5D.pdf

„Assomoldave”, Roma
Asociație non-profit înregistrată la Roma, 15 august 2004
Sediu legal: Viale G. de Leontini, 3
00124 Roma, CF 97348130580
Fax: 0662276333 - Mobil: 3294754598
e-mail: assomoldave@gmail.com
http://assomoldaveroma.blogspot.com